Nasi Tomato Sumber : FB Tahrunisah Jali Bahan-bahan 2 cawan beras Basmathi 2 1/2 cawan air sedikit halia di hiris 1 1/2 biji bawang besar sederhana saiz potong dadu 2 ulas bawang putih potong dadu 3 sudu besar tomato paste 1 kiub pati ayam 1 batang serai diketuk 1/2 cawan susu cair 1 sudu besar minyak sapi dan sedikit minyak tuk menumis garam Hiasan daun pudina dan bawang goreng Rempah Kasar 1 batang kulit kayu manis 6 biji bunga cengkih 2 biji bunga lawang Penyediaan : Bersihkan beras basmathi dan rendam sekejap. Dalam kuali, panaskan minyak dan minyak sapi, masukkan bawang besar, bawang putih dan halia serta rempah kasar. Tumis sehingga naik bau, masukkan tomato paste, serai, kacau sebati. Kemudian toskan beras dan masukkan dalam rice cooker bersama bahan tumis tadi serta air dan garam. Kacau biar rata dan tanak seperti biasa. Bila masak gemburkan dengan garfu perlahan-lahan supaya nasi tak patah. ** Sukatan air bergantung pada beras yang digunakan. Jika basmathi biasa 1 cawan ber
Biskut Tart Nenas Bunga Bahan A 125gm mentega 80gm gula kaster 1 biji kuning telur 1/2 sudu kecil esen vanilla Bahan B(di ayak) 200gm tepung gandum 20gm tepung jagung Jem nenas secukupnya - gentel bulat Cara-cara : 1. Pukul bahan A hingga berkrim, Masukkan bahan B dan uli menjadi doh yang lembut. 2. Canai dan terap dengan acuan bunga pecah lima/enam dan masukkan ke dalam papercup. 3. Tekan sedikit di tengahnya membentuk lubang kecil. (Penekan hijau - fondant tools) Masukkan inti nenas di tengahnya dan hias mengikut mengikut suka. 4. Panaskan ketuhar. Bakar pada suhu pada 140c selama 25-30 minit. Biskut Tart Nenas Bunga
Sagun Nestum Bahan-bahan 1 biji kelapa parut 3/4 cawan tepung beras 1/4 cawan tepung pulut 1 cawan nestum cereal 1/2 sudu teh garam 1/3 cawan gula kaster Kertas pembalut hadiah - di gulung Menghasilkan 12 roll Cara-cara Sangai tanpa minyak kelapa parut sehingga ringan dan sedikit perang. Kemudian masukkan tepung beras dan tepung pulut. Sangai dengan api perlahan hingga garing dan berderap bila di kacau. Tutup api dan masukkan nestum. Gaul hingga rata. Sejukkan dulu, kemudian gaul dengan gula kaster. Kemudian masukkan ke dalam pengisar kering dan kisar halus. Untuk membungkus, bulung kertas pembalut hadiah, ikat hujungnya dengan reben, kemudian masukkan sagun di bahagian hujung bawah hingga penuh, Rapikan lipatan gulungan supaya sagun tidak terkeluar. Sagun Nestum
Komentar
Posting Komentar