Nasi Tomato Sumber : FB Tahrunisah Jali Bahan-bahan 2 cawan beras Basmathi 2 1/2 cawan air sedikit halia di hiris 1 1/2 biji bawang besar sederhana saiz potong dadu 2 ulas bawang putih potong dadu 3 sudu besar tomato paste 1 kiub pati ayam 1 batang serai diketuk 1/2 cawan susu cair 1 sudu besar minyak sapi dan sedikit minyak tuk menumis garam Hiasan daun pudina dan bawang goreng Rempah Kasar 1 batang kulit kayu manis 6 biji bunga cengkih 2 biji bunga lawang Penyediaan : Bersihkan beras basmathi dan rendam sekejap. Dalam kuali, panaskan minyak dan minyak sapi, masukkan bawang besar, bawang putih dan halia serta rempah kasar. Tumis sehingga naik bau, masukkan tomato paste, serai, kacau sebati. Kemudian toskan beras dan masukkan dalam rice cooker bersama bahan tumis tadi serta air dan garam. Kacau biar rata dan tanak seperti biasa. Bila masak gemburkan dengan garfu perlahan-lahan supaya nasi tak patah. ** Sukatan air bergantung pada beras yang digunakan. Jika basmathi bia...
Sagun Nestum Bahan-bahan 1 biji kelapa parut 3/4 cawan tepung beras 1/4 cawan tepung pulut 1 cawan nestum cereal 1/2 sudu teh garam 1/3 cawan gula kaster Kertas pembalut hadiah - di gulung Menghasilkan 12 roll Cara-cara Sangai tanpa minyak kelapa parut sehingga ringan dan sedikit perang. Kemudian masukkan tepung beras dan tepung pulut. Sangai dengan api perlahan hingga garing dan berderap bila di kacau. Tutup api dan masukkan nestum. Gaul hingga rata. Sejukkan dulu, kemudian gaul dengan gula kaster. Kemudian masukkan ke dalam pengisar kering dan kisar halus. Untuk membungkus, bulung kertas pembalut hadiah, ikat hujungnya dengan reben, kemudian masukkan sagun di bahagian hujung bawah hingga penuh, Rapikan lipatan gulungan supaya sagun tidak terkeluar. Sagun Nestum
Sengkuang Sos Calit Merah Sumber : FB Rozmaliza Omar Bahan-Bahan 2 cawan Sos merah Thai cap Labu 2 sudu besar air asam jawa adabi 2 cawan Sos cili 1 1/2 cawan gula 1 sudu besar serbuk belacan 2 sudu kecil tepung jagung bancuh dengan sedikit air 1 paket serbuk asam boi (60gm) atau pes buah plum ** Kacang tanah tumbuk Cara-cara : Campurkan semua bahan kecuali tepung jagung. Masak hingga mendidih. Kemudian tuang bancuhan tepung jagung dan biarkan pekat sedikit. Biarkan sejuk dan simpan di dalam botol kaca. Potong sengkuang sapukan sos merah dan taburkan kacang tumbuk. Sengkuang Sos Calit Merah
Komentar
Posting Komentar