Cek Mek Keledek Ungu


Cek Mek Keledek Ungu

Bahan-bahan
2 cawan isi keledek ungu (300gm)
1/3 cawan tepung gandum (40gm)
1/4 sudu teh garam
Gula pasir secukupnya
Air rebusan ubi secukupnya

Minyak secukupnya untuk mengoreng

Cara-cara :
Cuci bersih keledek.  Rebus hingga empuk.  Toskan dan simpan air rebusan ubi untuk di gunakan kemudian.
Lecek ubi ketika masih panas.  Gaul bersama tepung dan garam.
Masukkan air rebusan ubi sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh lembut dan tidak melekat di jari.
Ambil doh seberat (30gm), leperkan dan masukkan satu sudu kecil gula pasir.  Tutup doh dan bentukkan bujur.

Panaskan minyak dan goreng hingga permukaan perang.

Cek Mek Keledek Ungu

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Nasi Tomato

Biskut Tart Nenas Bunga - step by step

Sagun Nestum