Lempeng Ubikayu / Cassava Pancake


Lempeng Ubikayu / Cassava Pancake

Bahan-bahan
500gm ubikayu parut
100gm kelapa parut putih
2 sudu besar tepung pulut
1 sudu besar gula pasir
1/4 sudu teh garam
2-3 sudu besar air

Cara-cara :
1.  Satukan kesemua bahan, gaul rata.  Masukkan air sedikit sedikit hingga menjadi adunan yang lembut, tidak keras atau cair.
2.  Leser kuali non stick 4in dengan sedikit mentega.  Masukkan sedikit adunan, ratakan dan tekan2 sedikit.
3.  Masak dengan api perlahan hingga bahagian bawah perang, baru di terbalikkan.
4.  Biarkan setika sehingga kedua permukaan menjadi perang.
Lempeng Ubikayu / Cassava Pancake

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Nasi Tomato

Biskut Tart Nenas Bunga - step by step

Sagun Nestum