Tart Keju Nenas


Tart Keju Nenas

Bahan-bahan
150gm mentega
50gm margerin
50gm gula kaster
2 biji kuning telur
320gm tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar susu tepung
50gm keju cheddar - parut halus

Sapuan - 2 biji kuning telur + sedikit air
Keju parut secukupnya letak dalam mangkuk

Inti Nenas atau boleh beli jem nenas ready made
1 biji nenas di parut halus
125gm gula pasir
5 biji bunga cengkeh

Cara-cara :
1.  Inti Nenas:  Masak nenas parut bersama gula, cengkih dengan api kecil.  Kacau hingga menggering tapi jangan sampai hangus.  Sejukkan dahulu, kemudian gentel bulat kecil sebelum di masukkan ke dalam doh.
2.  Pukul mentega, majerin, gula dan kuning telur hingga berkrim.  Masukkan tepung yang di ayak bersama parutan keju cheddar, uli hingga menjadi doh.  Rehatkan selama 15 minit di dalam peti sejuk.
3.  Ambil sedikit doh sebesar ibu jari (10gm) dan leperkan.  Masukkan inti nenas di tengahnya.  Bulatkan kembali.  Buat hingga habis.
4.  Celup bahagian atas doh dengan kuning telur, kemudian golek permukaan atas saja dengan keju parut.
 
5.  Susun di dalam loyang yang di sapu marjerin dan bakar di rak tengah pada suhu 160C selama 20-25min  atau hingga permukaan keju keperangan.
Tart Keju Nenas

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Nasi Tomato

Biskut Tart Nenas Bunga - step by step

Sagun Nestum