Nasi Tomato Sumber : FB Tahrunisah Jali Bahan-bahan 2 cawan beras Basmathi 2 1/2 cawan air sedikit halia di hiris 1 1/2 biji bawang besar sederhana saiz potong dadu 2 ulas bawang putih potong dadu 3 sudu besar tomato paste 1 kiub pati ayam 1 batang serai diketuk 1/2 cawan susu cair 1 sudu besar minyak sapi dan sedikit minyak tuk menumis garam Hiasan daun pudina dan bawang goreng Rempah Kasar 1 batang kulit kayu manis 6 biji bunga cengkih 2 biji bunga lawang Penyediaan : Bersihkan beras basmathi dan rendam sekejap. Dalam kuali, panaskan minyak dan minyak sapi, masukkan bawang besar, bawang putih dan halia serta rempah kasar. Tumis sehingga naik bau, masukkan tomato paste, serai, kacau sebati. Kemudian toskan beras dan masukkan dalam rice cooker bersama bahan tumis tadi serta air dan garam. Kacau biar rata dan tanak seperti biasa. Bila masak gemburkan dengan garfu perlahan-lahan supaya nasi tak patah. ** Sukatan air bergantung pada beras yang digunakan. Jika basmathi bia...
Kerabu Maggi Thai Bahan-bahan 3 paket Maggi Thai 6 ekor sotong - potong bulat 20 ekor udang 5 crab stick - jika suka (celur sebentar saja) Bahan Hiris 5 biji cili padi 3 helai daun kobis 3 biji buah tomato 2 pokok daun ketumbar Bahan Perasa 8 biji limau kasturi - ambil jus 1 paket perencah maggi Kicap sotong secukupnya Sedikit garam dan gula Cara-cara Didihkan air secukupnya ke dalam periuk. Masukkan sotong dan udang, celur sebentar dan toskan. Kemudian masukkan maggi ke dalam air rebusan tadi, Celur hingga maggi lembut. Angkat dan toskan. Masukkan ke dalam mangkuk. Gaul bersama bahan celur, bahan hiris, perencah maggi dan perasakan dengan jus limau, kicap sotong, gula dan garam secukupnya. Gaul sebati. Kerabu mesti ada rasa masam manis, masin dan pedas. Perencah maggi agak pedas memadai menggunakan 1 paket perencah saja. Kerabu Maggi Thai
Komentar
Posting Komentar